Връзката възглавница – сън

В онлайн-магазините и чрез търсачките, в интернет, можем да намерим хиляди предложения  зя възглавници и със сигурност ще получим разнообразие от съчетания  калъфки за възглавници, спално бельо, видове възглавници. Това е логично, защото освен търговската воля да се осигури избор на потребителите, възглавниците са една от най-важните части от спалното бельо, от които пряко зависи и качеството на съня ни. Ако обаче съпоставим какви са били възглавниците в началото на човешката цивилизация, с това, което имаме днес като предложение, може би ще започнем да се чудим „как ли са спали нашите предци”.

 

Връзката възглавница-сън е предимно психологическа. Тя се основава на привикване към даден тип възглавница и избиране на специфична калъфка. Само че съзнателният избор идва след години натрупване на впечатления. Например ако детското спално бельо е било бяло и без много шарки грабващи вниманието ни, то с възрастта, човек ще е свикнал да избира изчистено спално бельо и възглавници, които нямат особено  повърхностно влияние. Обаче ако още от детството калъфките за възглавници са били шарени или с картинки, с орнаменти и украса с различни мотиви, то човек може би ще развие зависимост и ще продължи да избира такъв вид украса и в бъдеще.

 

Формата на възглавницата, нейните физически характеристики също влияят на съня. Повечето хора свикват с тях, но това може да има негативен ефект, ако сами не се усетят с времето, че може би точно този тип възглавница, която са избрали не е подходящият за тях. Хубаво е че няма универсално решение и всеки може да избира възглавници според това, което му харесва. Класически възглавници пълнени с пух или модерни възглавници антиалергични, с мемори пяна и т.н. Всеки може да избере, но има един малък трик, който може да се приложи, за да се облекчи натоварването на главата. Противно на разбирането, че възглавницата трябва да е мека и главата да потъва в нея, по-добре е вратът да има опора и долната част на възглавницата трябва леко да го повдига.