Музиката засяга концентрацията повече при мъжете отколкото при жените

Това странно заглавие е продиктувано от още по-странно изследване относно как музиката влияе на хората. В Кралския музикален колеж в Лондон били тествани 350 участници, които играели игра на маса, в която играчите трябвало да се опитат  да извлекат малки парчета с помощта на пинсети без да задействат звуков сигнал. Те тествали играчи, които слушали едно рок парче на AC / DC, класическо произведение на Моцарт и фоновия шум на операционна.

 

В интересното изследване били тествани както мъже, така и жени, за да видят каква е разликата. Рок музиката имала особено вредно въздействие върху мъжете, докато при класическата музика като че ли показали леко подобрение. Въпреки това, когато предпочитанията на някои слушатели за класическа музика е било взето предвид, нямало значителна разлика, когато  започнали да слушат Моцарт. Оказало се, че жените останали по-съсредоточени при всички видове музика и по-лесно изпълнявали задачите поставени в играта.

 

Все пак, това изследвано било направено в свободното време на учениците там, и не засегнало изучаването им на музиката и свиренето на музикални инструменти. Изследователите, които провели това изследване, сами го определили като забавно, но споделили, че то било част от по-голямо проучване за влиянието на музиката върху обучението по дадена специалност и върху концентрацията, и вниманието на човек изобщо. Затова резултатите били записани. Те обаче запалили дебат между участниците, затова какво всъщност значат тези резултати и всеки изтъкнал свой личен пример, за това как музиката влияе лично на него, за какво му помага и в каква точка нарушава вниманието му.

 

Свиренето на музикални инструменти обаче, изисква също особен вид концентрация. Тя обаче е породена от това, да се свири правилно музика и да се влиза все по-навътре в знанието за изкуството и науката, които са нужни на всеки бъдещ музикант. Едно нещо е сигурно обаче, докато свирите на музикален инструмент, самата музика не може да наруши концентрацията ви, независимо дали сте мъж или жена, просто защото в този момент, вие сте музиката.

 

Източник: